Mert mibennünk zeng a lélek
Minket illet ez az élet!
(Nagy László:
Táncbeli tánc-szók)

 


Zeng a lélek, zeng a szó,
Zeng a szerelemajtó
(Magyar népdal)

Szalóki Ági személyes hangú írása a lemezről: 

Nehezen tudom szavakba önteni, mi az, ami megfogott a népzenében. Az első pillanattól valami otthonosságot éreztem, ugyanakkor erős késztetést a megismerésre, amikor szép erdélyi tánczenét hallgattam, csipkeszerűen díszített keserveseket, hallgatókat, afrikai és bolgár énekeseket, török zurna és dob hangját.

Zeneszerető családba születtem. Cimbalmos volt a csorvási ükapám, hegedült fia, a dédapám is. Édesapám is tőlük tanulta az éneklést. Cigánydalokat édesanyám mutatott nekem először, és arról mesélt, hogy a felmenőink hogyan vándoroltak országról országra, faluról falura, erdőről erdőre, mire megérkeztek és letelepedtek Zalában.

Az a zene, amit itt hallasz, a paraszti, falusi, a természethez közel élő emberek életének szerves része volt hosszú évszázadokon át. Ha útnak indulsz, meglátod, egyes vidékeken, így Magyarszováton, Buzában vagy Széken még ma is az. Ez az első népzenei lemezem, egy kis csokorra való ének és zene abból a sokszínű és gazdag tradícióból, amiért gyerekkorom óta rajongok, és amiből újra meg újra merítek.