Mert mibennünk zeng a lélek
Minket illet ez az élet!
(Nagy László:
Táncbeli tánc-szók)

 


Zeng a lélek, zeng a szó,
Zeng a szerelemajtó
(Magyar népdal)

A ”Zeng a lélek” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület 2007-ben alakult baráti családok tagjaiból, akiknek tagjai korábban néptáncegyüttesben táncoltak, táncházasok voltak vagy pedig a népzenével foglalkoztak. A rendezvények indítására szolgáló közös indító ok természetesen a magyar néptánc és népzene iránti elkötelezettség volt. Fóton és a környező településeken nagyon kevés hasonló rendezvény van, ezért éreztük fontosnak, hogy a város és a térség érdeklődői számára ilyen jellegű lehetőséget biztosítsunk.
A Pest Megyei Bíróság az Egyesület nyilvántartásba vételéről rendelkező jogerős bírósági határozat száma, kelte: Pk.60153/2007/1/II, 2007.07.04.
A társadalmi szervezet célja a Kárpát-medence tárgyi és szellemi kulturális örökségének megóvása, terjesztése népszerűsítése, a kulturális örökség megőrzésében tevékenykedő rászorultak támogatása. Az egyesület közhasznú társadalmi szervezet besorolású.
Az egyesület fő tevékenysége táncházak, valamint az évente egyszer megrendezésre kerülő fesztivál megszervezése. 2009 évben önerőből kiadtuk az Öves Együttes „Zeng a lélek” című moldvai csángó népzenét bemutató lemezét.