Mert mibennünk zeng a lélek
Minket illet ez az élet!
(Nagy László:
Táncbeli tánc-szók)

 


Zeng a lélek, zeng a szó,
Zeng a szerelemajtó
(Magyar népdal)

Az Egyesület sok éven keresztül szervezett havi rendszerességgel nagysikerű táncházakat Fóton. A fóti táncházas baráti kört az egyre nagyobb érdeklődés bátorította arra, hogy 2005 júniusában egy egész napos fesztivál keretében mutassa be a magyar népművészet különböző ágait az érdeklődők részére.
Az I. Zeng a lélek Népművészeti Fesztivál óriási sikere buzdította őket a következő fesztivál megrendezésére, majd követte a többi, tavaly immár a tízedik! Így szerveződtek egyesületté. A fesztivál országos hírűvé és Fót kiemelt városi rendezvényévé vált.
A „Zeng a lélek” nyárköszöntő népművészeti fesztivál elsődleges célja, hogy a népművészet számos területe kerüljön egy rendezvény keretein belül bemutatásra, úgy mint népzene, néptánc, tárgyalkotó népművészet, kézművesség. A különböző programok egymással párhuzamosan futnak, így aki az egész napot is a fesztiválon tölti, nem unatkozik a fergeteges hangulatban. Kézműves foglalkozások, a színpadon változatos műsorszámok, népzene, néptánc és a közös táncház egy varázslatos helyszínen, a katolikus közösségi ház díszudvarán. A légkör rendkívül családias, mindenki jól érzi magát. A „Zeng a lélek” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület az értékteremtő, színvonalas, Fót jó hírét vívő kulturális tevékenységéért érdemelte ki a Fót Kultúrájáért Díjat.
A kitüntetést Sass Pál, az egyesület elnöke vette át, a díjnak együtt örültek a „fő Zengások”: Kiss Ildikó, Lánczky Judit és Zoltán, Kékesi Ráhel és Misi, Jakab Erika és Csongor, Kőhalmi Éva és Laci, továbbá Molnár Kriszta.